دکتر پژمان شاهرخی با اعلام این خبر گفت: این آمار، نشانهای از تهدید مستمر زیستمحیطی برای سلامت شهروندان است و پیشگیری و کاهش آسیبهای ناشی از گزش جانوران زهرآگین، تنها با درمان امکانپذیر نیست؛ بلکه نیازمند برنامهریزی راهبردی و همکاری بینبخشی است.
براساس گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان ، بیشترین موارد عقربگزیدگی به ترتیب در شهرستانهای میناب با ۲۸۸ مورد، بندرعباس ۱۹۵ مورد، بشاگرد ۱۷۵ مورد، جاسک ۱۲۲ مورد و حاجیآباد ۱۰۴ مورد ثبت شده است. همچنین بندرعباس با ۳۰ مورد، رودان ۲۸ مورد، حاجیآباد ۲۷ مورد و میناب ۲۱ مورد، بیشترین آمار مارگزیدگی را داشتهاند.
دکتر شاهرخی تأکید کرد: این آمار نشاندهنده تمرکز موارد گزش در مناطق شرقی، مرکزی و کوهستانی هرمزگان است؛ مناطقی که نیازمند تجهیز مضاعف مراکز درمانی، تأمین بهموقع سرم ضدسم و آموزش صحیح مردم هستند.
وی با ابراز تأسف از ثبت یک مورد فوت ناشی از عقربگزیدگی در اردیبهشتماه در بشاگرد گفت: این حادثه تلخ به دلیل شدت علائم و تأخیر در مراجعه اتفاق افتاد و تأکیدی دوباره است بر اینکه مارگزیدگی و عقربگزیدگی یک اورژانس واقعی است و هرگونه تأخیر یا خوددرمانی میتواند فاجعهبار باشد.
وی با اشاره به اقدامات خطرناکی که باید از آنها پرهیز شود، گفت: بریدن یا مکیدن محل گزش، بستن محکم عضو با پارچه، و استفاده از آتش یا یخ نهتنها کمکی نمیکند بلکه میتواند مرگآفرین باشد.
به گفته دکتر شاهرخی، بهترین اقدامات اولیه شامل حفظ آرامش و بیتحرکی بیمار، بیحرکت نگه داشتن عضو آسیبدیده پایینتر از قلب، بستن آرام بالاتر از محل گزش و مراجعه سریع به نزدیکترین مرکز درمانی است.
او در پایان خاطرنشان کرد: سلامت مردم، اولویت نخست ماست. با آموزش عمومی و پاسخگویی سریع میتوان از مرگ و عوارض ناشی از گزش جانوران سمی پیشگیری کرد. این مسئولیتی همگانی اما برای ما، رسالتی شبانهروزی است.