تب کریمه کنگو یک بیماری خونریزی دهنده است که تب در آن حاد است و به وسیله گزش کنه رخ میدهد این ویروس در حیوانات دیده میشود و امکان انتقال به انسان نیز دارد.
این بیماری ویروسی بر اساس دادههای اطلاعاتی میزان مرگ و میر بالایی دارد و ناقل آن نیز کنه است و پس از گزش یا تماس با حیوان و لاشه حیوانات و خون و ترشحات خون آلود حیوانات امکان انتقال به انسان را نیز دارد.
این بیماری خطرناک اخیرا خود را در استانهای مختلف کشور نشان داده و اخبار مختلف حاکی از آن است چندین بیمار با علائم این بیماری مراکز درمانی مراجعه کردهاند، در استان هرمزگان نیز وجود این بیماری تایید شد و چند مورد به تب کریمه کنگو مبتلا شدهاند.
به همین جهت و برای بررسی وضعیت این بیماری در استان هرمزگان، راههای انتقال، علائم بیماری و میزان خطر آن با فاطمه نوروزیان سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان گفتوگویی ترتیب دادیم تا وی در خصوص آخرین وضعیت تب کریمه کنگو در استان هرمزگان اطلاعات خود را در اختیار مخاطبان این رسانه قرار دهد.
فاطمه نوروزیان گفت: عامل بیماری تب کریمه کنگو یک نوع ویروس است که در اثر تماس با دام و گزش کنه احتمال انتقال آن انسان وجود دارد.
وی افزود: افرادی که به واسطه موقعیت شغلی با دام ارتباط دارند و یا افرادی که در امر کشتارگاه و ذبح دام با گوشت و خون حیوان ارتباط دارند و در هنگام ذبح در قسمتی از بدن دچار خراشیدگی و یا زخم باشند در معرض ابتلا به بیماری هستند و حتی اگر خون و ترشحات خونی دام آلوده نیز به مخاط چشم انتقال یابد احتمال انتقال ویروس و بیماری وجود دارد.
سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان گفت: علائم این بیماری در مراحل ابتدایی بسیار شبیه به آنفلوانزا و کرونا است که سردرد شدید، تب و لرز و درد عضلانی و بیحالی مهمترین علائم آن است و در مرحله بعد شاهد شروع خونریزی از مناطق مختلف بدن خواهیم بود.
وی تصریح کرد: خونریزی گاهی زیر پوستی و گاه هم از مناطق مختلف بدن اتفاق میافتد از جمله در لثه، بینی و استفراغ خونی یا گوارشی و رودهایی این خونریزی رخ میدهد و موجب بروز مشکلات تنفسی میشود.
نوروزیان ادامه داد: خانمهای خانهدار و افرادی که به صورت محدود با گوشت در ارتباط هستند و شغلشان پر خطر نیست، تنها نکاتی که باید رعایت کنند خرید گوشت از مراکز تحت نظارت دامپزشکی و نگهداشتن گوشت به مدت ۲۴ ساعت در یخچال است و توصیه میرود جگر به مدت ۴۸ ساعت در یخچال نگهداری شود.
وی افزود: توصیه میشود گوشت برای مصرف کاملا پخته شود همچنین از استفاده از گوشت و جگر خام و آبدار به علت امکان انتقال ویروس بیماری باید خودداری شود.
سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان در پاسخ به سوالی در خصوص امکان انتقال این بیماری از انسان به انسان نیز گفت: این امکان هم هر چند کم اما ممکن است، این انتقال انسان به انسان بیشتر برای کادر درمانی که با بیمار بستری مبتلا به تب کریمه کنگو در ارتباط هستند وجود دارد و ممکن است به آنها منتقل شود البته اگر در هنگام خونریزی بیمار در خانه باشد از طریق این خون نیز امکان انتقال به اطرافیان وجود دارد و باید مراقب بود.
وی ادامه داد: یکی از مباحثی که وجود دارد ترس مردم از خرید گوشت در شرایط فعلی است اما مردم در جریان باشند با خرید از مراکز مورد تایید و نگهداری آن در یخچال و پخت اصولی جای نگرانی وجود ندارد.
نوروزیان در خصوص سوالی در مورد آخرین آمار مبتلایان به بیماری تب کریمه کنگو در استان هرمزگان گفت: تاکنون ۶ بیمار با علائم این بیماری در مراکز درمانی استان پذیرش شدهاند که یک بیمار جان خود را از دست داد و تست وی هم مثبت شد.
وی افزود: از ۵ بیمار باقی مانده نتیجه آزمایش یک مورد منفی شد اما چهار مورد دیگر منتظر جواب تست هستند، این بیماران از شهرستانهای سیریک، قشم، میناب و بندرخمیر بودند و اکثرا با دام زنده ارتباط مستقیم داشتند.
بیماری تب کریمه کنگو درمان اختصاصی ندارد بیشتر به صورت حمایتی و علامتی است و نکته قابل تامل این است که افراد با داشتن علامت و سابقه تماس با دام و گوشت تازه هر چه سریعتر به پزشک مراجعه کنند و حتما سابقه تماس با دام و گوشت تازه را ذکر کنند و توصیه آخر اینکه از خرید دام قاچاق که تحت نظارت دامپزشکی نیست جدا خودداری کنند.